ilaç taşımacılığı

ilaç taşımacılığıSağlık, organizmanın veya canlıların bir hastalığı olması demek değil, bir bütün olarak her alandan kendini iyi hissetmesidir. Bu alanlar sosyal, fizyolojik ve psikolojik olabilir. Canlıların sağlığını korumak için birçok çeşit yol vardır. Beslenmeye dikkat etme, spor yapma, uyku saatlerine dikkat etme gibi. Fakat sağlık sorunları olmaya başladığında birtakım ilaçlar kullanmak gerekebilir.  Bu ilaçların üretilip canlıya ulaşmasına kadar geçen süreyi ise ilaç taşımacılığı olarak adlandırırız.

İlaç sektörü hastalıkları gidermek, ortaya çıkmasını ertelemek ve engellemek için ilaçlar üretmektedir. İlaç sektörü çok önemli bir sektördür. Bu yüzden ilaç taşımacılığına ayrı bir önem verilmektedir. İlaçların taşınması sırasında bozulmasının önüne geçmek gerekmektedir. Taşımacılık sırasında bir takım olumsuz şartları engelleyici ön çalışmaları yapılmalıdır. İlaç taşımacılığının şu anki zamanda geldiği noktada kullanıcıya iletilmesinde çok önemli rol oynadığı bilinmektedir.

İlaç taşımacılığı basamakları

  • İlacın hammadde şeklinde alınması.
  • İlaç işletmelerinde üretilmesi.
  • Depolara aktarılması.
  • Ürünlerin taşınması.
  • Depolanması.
  • Elleçlenmesi.

Teklif Alın

    Adım 1 / 2

    * Formu doldurduktan sonra müşteri hizmetleri temsilcimiz size hızlıca geri dönüş yapacaktır.


    Adım 2/2

    * Formu doldurduktan sonra müşteri hizmetleri temsilcimiz size hızlıca geri dönüş yapacaktır.

    Müşteri tarafından satın alınmasına kadar olan basamaklardan oluşur.

    İlaç Taşımacılığında Tersine Lojistik

    lojistikİlaç taşımacılığında test lojistik kavramı geri dönüştürülebilir taşımacılık anlamına gelmektedir. Geri dönüşüm taşımacılığında son tüketim tarihi geçen ilaçlar ve kullanılmamış ilaçlar toplatılır. Müşterideki kullanılmamış ürünü de yeniden kullanılabilecek her türlü ürünü kapsayan bir süreçtir. İlaç taşımacılığında tersine lojistik kavramının anlamı, ilacı en son alan kişi olan müşteriden imalathaneye doğru olmasından kaynaklanır. İlaç ilk başladığı noktaya geri dönmüştür. İlaç taşımacılığı birden fazla yöntem ve teknik içermektedir. İlaç taşımacılığında tersine lojistikte ise bu yöntemlere ek olarak ayrı, özel yöntem teknikler bulunmaktadır.

    Tersine lojistikte aşağıdaki özel yöntemler sıralanabilir:

    • Ayrıştırılan ürünün yeniden kullanılacak şekilde değerlendirilmesi.
    • Doğaya uygun halde işleme gibi işlemleri kapsar.
    • Değerlendirilen ürünün depolanması.
    • İlacın farklı işlemlerle ayrıştırılması.
    • İlacın toplanması.

    Soğuk Zincir Lojistiği Nedir?

    Soğuk zincir malzemeler ilaç, serum, aşı, yiyecek gibi ürünlerden oluşur. Bu ürünlerin veriminin düşmemesi ve bozulmaması için taşıma sırasındaki sıcaklıklarına dikkat edilmesi gerekir. Bu tür ürünlerin belirli ısı aralıklarından ziyade net bir sıcaklıkta olması gerekir. Bu sıcaklık değişiklikleri ürünün kalitesini ve sok kullanma tarihini etkiler. Bu ürünler çok kısa sürede sıcaklıkları düşürülerek muhafaza edilmelidir.  Bu tür taşımacılıkta en riskli grupta ilaçlar bulunmaktadır. Yeni gelişen teknolojiler sayesinde birçok ilaç taşıma sırasında bozulmamaktadır. İlaçların taşımacılık sırasında belirlenen en kısa sürede ilgili konuma ulaştırılması gerekmektedir. Bu tür ürünlerin nasıl saklanması gerektiği ile ilgili bilgi yönetmelikte verilmiştir. Bu tür saklama ortamlarını oluşturmak daha fazla ekonomik harcama demek ve bu da daha fazla maliyet anlamına gelmektedir.

    İlaç taşımacılığı birlikte çalışmayı gerektirir. Ve bu çalışma sırasında koordine olunması şarttır. Bir konuda yaşanan bir gecikme, hata veya aksaklık tüm süreçte engellenmeye yol açabilir. İlaç taşımacılığında da tüm lojistiklerde olduğu gibi yönetmelikler ve sistemler vardır. Tüm bu sistemin verimli ve düzenli bir şekilde işlemesi için yönergelere uyulması gerekmektedir.

    İlaçların Geri Toplatılma Süreci

    İlaçlar bakanlıkların ilaçları geri toplatması veya satılmayan ilaçların toplatılması şeklinde olabilir. İlaçların bu sektördeki denetimi sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Sağlık bakanlığının istemesi üzerine ilaçlar piyasadan geri çekilir. Bu ilaçlar yok edilmek üzere toplanabilir. İlaçların bu şekilde toplatılmasına zorunlu toplama denir. Eczanelerde bulunan ilaçları eczacı geri vermek zorundadır. Bu ürünlerin iadesi yapılır. Faturaları eczacılardan alınır. Ülkedeki tüm eczacılardan toplama kararı çıkan ürünler alınır. İmha ettirilmesi gerekmekte olan bu ilaçlar üretildiği firmaya verilir. Bir diğer ilaç toplama şekli ise zorunlu bir toplama olmaksızın eczacının kendi aldığı ilacı geri iade etmesidir.

    Yukarı