Yapı kimyasalları, kimyanın yapıda kullanımıdır. İnşaat sektörü, yerleşik yaşamın başlangıcından beri zengin bir geçmişe sahiptir. Toplumların oluşturulduğu ilk zamanlarda, insanlar güçlü temel yapılar inşa etmeye başladılar. Günümüz gelişmiş inşaat endüstrisine katkıda bulunan çok sayıda kimyasal malzeme ortaya çıkarıldı. Yapı işlerinde kullanılacak kimyasal malzemeler yapıların daha uzun ömürlü olmasına ve yapılara güç katmak için kullanılırlar. İnşaat çalışmaları sırasında kullanılan bir takım yapı malzemeleri, yapının performansının artırılması, yapıya işlene bilirliği kazanması ve yapının temel özelliklerinin korunmasına yardımcı olur. Yapı kimyasalları tipik olarak inşaat ve bina yapımında kullanılan madde karışımlarıdır. İnşaat sektöründe eski tarz yapıştırıcılar yerine güncel olarak yapı kimyasalları kullanılmaya başlanmıştır.
Yapı Kimyasalları Taşımacılığı
Yapı kimyasalları taşıyıcılığı lojistik alanda ayrı önerme ve ilgiye sahip bir hizmettir. yapı kimyasalları taşımacılığı, tehlikeli madde taşımacılığı alt dalıdır. Kimyasal maddeler doğaya ve canlılara zarar vereceği için dikkat verilmesi gereken bir hizmettir. Aksi halde insanlara, hayvanlara ve doğaya geri dönülmez zararlar verilebilir.
Yapı kimyasalları taşımacılığı, inşaat hissedarlarının talep ettiği özel gereksinimleri karşılayabilen çözümler sunmaktadır. Malzeme mühendisliği, mimarlık, peyzaj ve çevre tasarımı, inşaat mühendisliği gibi birçok alanda kullanılacak malzemeler taşınmaktadır. Genellikle çevre dostu olacak şekilde üretilmekte çevreye zarar vermemesi ile güncel ürünler olarak yerini almaktadır. Bu malzemelerin çevre dostu olarak üretilmesi yapı malzemeleri alanında kullanımının öne çıkarmaktadır. Günümüzde inşaat sektörünün yanı sıra mobilya sektöründe, boya badana işlerinde karşımıza çıkmaktadır. İnşaat alanında malzemeleri yapıştırmak için kullanılan malzemelerle birlikte kullanılmasıdır. Teknolojideki gelişmeler ile yapı kimyasalları kullanım alanı da oldukça genişlemiştir. Yapı kimyasalları günümüzde bir kimya sanayisinin en önemli ürünüdür. Bu kimyasalların icat edilmesi tüm inşaat sektörünü etkiledi ve değiştirdi.
Herhangi bir yapının inşaat aşamasındaki amacı belirtilen üç koşulu bir arada bulundurmak ve gerçekleştirmektir:
- Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir.
- Yapı değişik dış etkilere dayanıklı olmalıdır.
- Yapı güzel ve ekonomik olmalıdır.
Teklif Alın
Yapı Malzemelerinden Beklenen Önemli Özellikler
- Gerilmelere karşı göstermiş olduğu dayanıklılık
- Aşındırıcı etkilere karşı göstermiş olduğu dayanım
- Yüksek sıcaklık dayanımı
- Üretilebilme ve kolay şekillendirilebilme
- Elektrik ve ısı iletkenliği
- Hafiflik
Yapı kimyasalları
Şantiyede kullanılan maddelerden bazıları:
- Çimento, alçı taşı, jips, kil katkı maddeleri
- Yapıların onarım ve bakım kimyasalları
- Dekoratif sıva, mantolama sıvası
- Yapıştırma malzemeleri
- İzolasyon malzemeleri
- Restorasyon ürünleri
- Su yalıtımı ürünleri
- Hidrofobik alanlar
- Reaktif reçineler
- Tamir harçları
Yapı kimyasallarının kullanım alanların bakıldığında inşaat faaliyetlerinin büyük bir kısmında kullanılan madde ve sistemleri sağlamaktadır. Yapılardaki ekleri, çerçevelerdeki, pencerelerdeki ve kapılardaki ekleri, ve diğer deliklerin doldurulması ile boşlukları engellemek sağlanabilir. Bu sayede ürünün kullanım performansı artar ve tasarruf sağlanır.
Kaplama, yüzey uygulaması ve onarım malzemeleri için farklı yapı kimyasalları kullanılmaktadır. Bazıları aşağıda sıralanmaktadır:
- Beton katkı malzemeleri
- Mastikler ve kalafatlar
- Polimer bağlayıcılar
- Kaplama ve dekoratif kimyasallar
- Epoksi derzler
Yapı Kimyasallarına Neden İhtiyaç Duyarız?
- İnşaatın tamamlanması kolaylaşır ve hızlanır.
- Yapılardaki yıpranma minimuma indirgenir.
- Uzun ömürlü ve sürdürülebilir.
- Dayanıklılık sağlar.
- Maliyet düşer.
Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler dayanıklılığı, yapıların kolay ve hızlı bitirilmesi ve yıllarca sağlamlığını koruması ve ekonomik olarak daha uygun olması gibi avantajlarından dolayı inşaat sektörlerinde kullanılan kimyasalları seçmektedir. Su yalıtımı, su tasarrufu, altyapı çalışmaları, tüneller gibi zorlu ortamlardaki performansı ve uygulanabilirliği sayesinde dünyanın her yerinde özellikle madencilikte zamanla daha çok tercih edilmektedir.